Over (F)ons

Reinaart Vansichen is gepassioneerd zuurdesembakker in bijberoep. Hij leerde zichzelf het ambacht, vond kennis en inspiratie bij collega's van overal in de wereld en experimenteerde zichzelf een weg naar een eigen aanpak.

Reinaart werkt met biologische producten en een eigen zuurdesem. Zuurdesem is een levende en actieve cultuur van wilde gisten en melkzuurbacteriën. Wilde gisten zijn van nature overal aanwezig, zoals in de lucht en in granen. Melkzuurbacteriën zorgen voor de specifieke zuurdesemsmaak. 

Zuurdesembrood heeft meer voedingswaarde, en zorgt voor een gezonde darmflora.

De levende cultuur van 't Desembakhuis is ontstaan in december 2019, door het samenvoegen van water en bloem. Het gistproces dat dan tot ontwikkeling komt, vormt de startcultuur voor elk deeg. 

Fanatieke zuurdesembakkers geven hun desem een naam. De desem van Reinaart heet Fons. Intussen heeft Fons een broertje dat Roggefons is gedoopt.